5 maj 2018

Pierś kurczaka z patelni grillowej + sałatka z Zottarellą



  1. Przepis na smażoną pierś z kurczaka .
SKŁADNIKI :
  • pierś z kurczaka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 
  • drobno posiekany ząbek czosnku

WYKONANIE :
  1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć .
  2. Pokroić na 2-3 części ( tak jak na kotlety schabowe ) i przełożyć do woreczka foliowego .
  3. W misce wymieszać oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi , papryką , oregano , solą , pieprzem i czosnkiem .
  4. Marynatę przelać do woreczka z piersią , zamknąć , dokładnie wymieszać ( potrząsać woreczkiem ) i odstawić na ok 30 min.
  5. Patelnię grillową należy rozgrzać i smażyć na niej kurczaka po ok 4-5 minut z każdej strony .


  2.Przepis na sałatkę z Zottarellą


SKŁADNIKI :

  • 2 opakowania sera Zottarella
  • długi zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • główka zielonej sałaty
  • czerwona cebula
  • strzępiasta sałata
  • zmiażdżony ząbek czosnku

 Sos :
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • pieprz kolorowy ( z młynka )


WYKONANIE :

  1. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć .
  2. Ser Zottarella wyjąć z zalewy i odsączyć .
  3. Do większej miski włożyć warzywa i Zottarellę pokrojone na dowolny kształt , sałatę porwać na kawałki .
  4. Ocet winny wymieszać z oliwą , dodać  oregano i pieprz , dokładnie wymieszać i polać sałatkę .

Jako dodatek do dania można podać frytki lub pieczone ziemniaki . 

Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz