- Przepis na smażoną pierś z kurczaka .
SKŁADNIKI :
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- drobno posiekany ząbek czosnku
WYKONANIE :
- Pierś z kurczaka umyć i osuszyć .
- Pokroić na 2-3 części ( tak jak na kotlety schabowe ) i przełożyć do woreczka foliowego .
- W misce wymieszać oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi , papryką , oregano , solą , pieprzem i czosnkiem .
- Marynatę przelać do woreczka z piersią , zamknąć , dokładnie wymieszać ( potrząsać woreczkiem ) i odstawić na ok 30 min.
- Patelnię grillową należy rozgrzać i smażyć na niej kurczaka po ok 4-5 minut z każdej strony .
2.Przepis na sałatkę z Zottarellą
SKŁADNIKI :
- 2 opakowania sera Zottarella
- długi zielony ogórek
- 2 pomidory
- główka zielonej sałaty
- czerwona cebula
- strzępiasta sałata
- zmiażdżony ząbek czosnku
Sos :
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- 1,5 łyżki octu winnego
- pieprz kolorowy ( z młynka )
WYKONANIE :
- Warzywa dokładnie umyć i osuszyć .
- Ser Zottarella wyjąć z zalewy i odsączyć .
- Do większej miski włożyć warzywa i Zottarellę pokrojone na dowolny kształt , sałatę porwać na kawałki .
- Ocet winny wymieszać z oliwą , dodać oregano i pieprz , dokładnie wymieszać i polać sałatkę .
Jako dodatek do dania można podać frytki lub pieczone ziemniaki .
Smacznego ! :)
- pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- drobno posiekany ząbek czosnku
WYKONANIE :
- Pierś z kurczaka umyć i osuszyć .
- Pokroić na 2-3 części ( tak jak na kotlety schabowe ) i przełożyć do woreczka foliowego .
- W misce wymieszać oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi , papryką , oregano , solą , pieprzem i czosnkiem .
- Marynatę przelać do woreczka z piersią , zamknąć , dokładnie wymieszać ( potrząsać woreczkiem ) i odstawić na ok 30 min.
- Patelnię grillową należy rozgrzać i smażyć na niej kurczaka po ok 4-5 minut z każdej strony .
2.Przepis na sałatkę z Zottarellą
SKŁADNIKI :
- 2 opakowania sera Zottarella
- długi zielony ogórek
- 2 pomidory
- główka zielonej sałaty
- czerwona cebula
- strzępiasta sałata
- zmiażdżony ząbek czosnku
Sos :
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- 1,5 łyżki octu winnego
- pieprz kolorowy ( z młynka )
WYKONANIE :
- Warzywa dokładnie umyć i osuszyć .
- Ser Zottarella wyjąć z zalewy i odsączyć .
- Do większej miski włożyć warzywa i Zottarellę pokrojone na dowolny kształt , sałatę porwać na kawałki .
- Ocet winny wymieszać z oliwą , dodać oregano i pieprz , dokładnie wymieszać i polać sałatkę .
Jako dodatek do dania można podać frytki lub pieczone ziemniaki .
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz